Khamis, 19 Disember 2013

HADIAH TERINDAH...

Assalamulaikum wtw..

lama sungguh tak mengaktifkn blog yg dh berhabuk ni..hihi maklumla sejak dah menjadi bini dan ummi org ni masa tersangatla complate,sebelum ni urus diri sendiri pas tu urus suami dan sekarang ni urus anak pulak..walaupun kadang-kadang aku rasa lelah menguruskan dua org hero hatiku namum aku bahgia dengan kehidupan ku sekarang..

urm begitu pantas masa berlalu..beberapa hari lagi kita akan melangkah ke tahun baru..azam baru kehidupan baru dan matlamat hidup baru..dan meninggalkan tahun-tahun yang sudah yang mungkin menpunyai kenangan manis dan pahit,


panjang jer ayat kan..hihi
okey now..entry kali ni aku nak share perjalanan hidup aku sepanjang tahun ni,tuk kenangan buat diri sendiri.dan tuk tatapan anak aku bila dah besar nanti..hihi

pada tahun ni hadiah yang paling cukup indah adalah kelahiran putera sulung ku..satu benda yg sukar di ungkapkan dengan kata-kata..putera comel ini diberi nama oleh ayahnya LUQMAN HAKIMI BIN HANIFFUDIN..satu nama yg ku rasakan cukup indah..



bila aku b'tanya suami "kenapa namakan baby  LUQMAN HAKIMI?"
jawab suami ringkas " penah dengar tak SURAH LUQMAN?..
jawabku "iya"
suami : dalam surah tu banyak menceritakan seorang tokoh islam yg bernama LUQMAN HAKIM..beliau orang biasa tapi kisahnya di catatkan dalam satu surah dalam Al-QURAN..begitu agung nya beliau..


baik pada suami baik jugak la pada aku..hope baby LUQMAN HAKIMI akan menjadi anak yang soleh bila dah besar kelak. AMIN..


WSALAM,
K..BYE






Khamis, 23 Mei 2013

Aku Terima Nikahnya..

Assalamualaikum...

wahhh... hepinya setelah berhempas pulas memerah otak,membongkar khazanah lama akhirnya jumpa jgk emel and pasword blog ni..hehe dan mula la aku aktif berblog balik..HAHA!!( gelak org jahat )..banyak benda sebenarnya nk cerita ni tapi bila nak start menaip terus kepala otak jadi blurr tak tahu nk mulakan cerita dari mana..huhuhu..

fikir punya fikir,tilik punya tilik urmm baik sambung entry yang lepas2 kan..bru menarik tertarik jalan ceritanya eyea dok!..walaupun entry ini kira dah basi hehe...Dah2x meh Tengok tajuk awWuu.."aku terima nikahnya"..maknanya ketika ini aku bukan lagi single tp dah berstatus bini org..hehe

okey2..kisahnya...cehh..hehe...
   Flight balik kampung seminggu sebelum tarikh nikah..bayangkan time tu,dalam masa seminggu 2la aku,MrH and my uncle ( ktorg panggil bapa aji,sebab dah cam bapa ktorg) ulang alik dari pejabat agama tuk setelkan borang2 kwen,dan dalam masa seminggu 2 jugakla baru nampak smua fmily memainkan peranan masing2..suke sangat fmily dapat kumpul ramai2,lagi2 dgn spupu sepapat..haha

    And pada 21Dec2012 lebih kurang pukul3 petang dengan hanya sekali lafaz dan jelas aku sah menjadi isteri kepada MrH ( bukan nama sebenar ) 101 perasaan time tu,hepy,sedih,dan blur..ee betul ke aku kwin ni? kenduri aku ke ni?..huhu..ape2pun syukur Alhamdulillah semuanya dipermudahkan..Opsss lupa nk tambah selang 2hari kenduri aku iaitu 24Dec2013 my cousin plak kwen, anak kepada adik mak aku (spupu ler)..so dalam 2minggu tu meriahla rumah atuk aku..kalau tak sunyi jerrr..hehe

ni pic malam berinai..tempel gambar MrH jer yang diapit ole mak and akak die..hihi..
tukang inai plak akak spupu cek..hehe


Taraaaa...hijau gitu..snap2 dulu sebelum jadi bini org..hihi

 ni pulak time nikah..bju oren tu tok imam ler..bju biru tu pulak atuk ktorg merangkap ketua kampung dan org kuat kenduri ni jgkla..kalau die ckp A maka A la..kalau B maka B la..

 sain borang dulu..tuk mengesahkan aku setuju tuk di nikahkan dengan MrH tanpa ada paksaan..haha

Alhamdulillah Smua dah SAH!! maka b'sarung2 cincin ler..ahh 


okey...setel majlis nikah petang tu..di sambung ke malamnya pulak iaitu Majlis sanding..walaupun cuaca malam tu tak berapa baik..majlis tetap d'teruskan..Malam tuk kami memakai 3persalinan yang dipilih sendiri ole aku..MrH ikut jer,,,Hijau,purple dan biru..




Kenduri ni bersambung sampai ke esok paginya..tapi ktorg pukul10mlm dah menbuta sebab dah penat sangat dan kena bangun awal esoknya sebab nak hantar mak n akak MrH pgi airport..

Habis kenduri kt sabah..kenduri kt perlis pulak.tapi kenduri buat selang sebulan sebab takde cuti..10feb2013..kena dengan cuti tahun baru cina..kenduri di perlis aku di apit ole mak dan my aunty
ibu2 biasala dtg bukannya nk tgk kenduri sangat tp nk shoping2 kan perlis dekat dengan thailand...hahaha

kenduri kat perlis buat simple jer..sbb pengantin dah basi..hahaha, xdela kenduri buat kecil-kecilan jer kenal2 fmily MrH..Alhamdulillah smua baik2 and peramah..dok sminggu kt sana rasa sronok plak..

hijau jgk colour pilihan..hehe


thanks for reading....




Jumaat, 14 Disember 2012

Harinya Semakin Tiba..


As Salam...

lamanya tak melakar entry..dah berhabuk blog ni..bydway apa kbr smua bloger2..hope sihat2 belaka la ek..skali lagi aku diberi kesempatan dan ruang tuk melakar entry yang ku rasakkan penting n penuh bermakna dalam kamus hidupku...urmm gedik la plak...pejam celik pejam celik akhirnya harinya semakin tiba...

Entry kali ni adalah satu rentetan dari entry2 yang lepas okey...langkah demi langkah tlah aku coretkan di entry yg lepas..n tuk makluman u all ek blog ni sunyi bukan sebab nak lari dari menyambung langkah seterusnya tp sebab kekangan masa yg tidak begitu mengizinkan..aku bz dengan kje bz dengan life and yang t'kini bz mengurus persiapan hari b'sejarahku..Walaupn sebenarnya smua persiapan tu diuruskan ole fmily aku kt kmpg..hihi

So far Alhamdulillah setakat ni persiapan 80% siap berkat mak dan smua fmily kt kmpg..thanks smua terutamanya tuk my mum, love u mum...urm  esok lusa dh fly blik kmpg.. tak sabarnya nak tgk kmpg..rindu giler-giler kt my cousin,my aunty n smau2la..hihi bkn tak sabar nk kwen tp tak sabar nk jumpa my big fmily..

kad kwin


Macam tak caye lak aku nk kwin dh..huhuhu..Semoga smua dipermudahkan oleNya..amin

list 80% persiapan..
  • Borang kahwin pihak lelaki ( lengkap )
  • kad kahwin ( siap n dah d edarkan )
  • pelamin ( dah tempah )
  • barang hantaran ( dh beli tp blum gubah lagi )
  • door gift ( dh beli tggl nk gubah )
  • ticket flight ( dh beli tggl nk fly jer )
  • lain-lain ( tggu me n MrH blik kmpg )


Thanks for reading.. :)






Jumaat, 19 Oktober 2012

Langkah ke 2

Part 2

As Salam...

entry kali ni kesinambungan dari entry yang lepas..HIV TEST.. Temujanji ataupun dalam omputihnya appointment sy dgn MrH 10/10/2012 lepas ( cantik je tarikh kan ) hihi ternyata membawa tuah..seperti yang sy ceritakan dalam entry lepas..result test dapat dalam tempoh sebulan kan..tp syukur Alhamdulillah test ktorg dapat dalam hanya beberapa minit.. :) t'kejut jugak bila doc tu cakap "ok dah boleh kawin" 
sy apa lagi mula la mengajukan soalan kemuskilan...

Aku : ni ke result nya ( sambil memegang kertas b'warna biru ) 
Doc  : yea.. ( senyum )
Aku : tapi bukan ke hari tu dorg cakap result kena tunggu sebulan??
Doc : yea memang result kena tunggu sebulan..tapi kat sini tak buat lagi sbb stok alat tuk test ada lagi..
         mybe pas ni kot.. ( senyum lgi )
Aku : Oo..ok trima kasih.


Keluar dan senyum jela...Alhamdulillah t'nyata di permudahkan oleh Nya...MrH siap awal tak sampai pn 30mnit and just kena cucuk kat jari tengah je..org ppuan ni lambat sikit byk bende nak check,ambik darah pas tu hantar pgi makmal,pgi bilik sana,pgi bilik sini and siap jawab soalan lagi...

Skali lagi kami b'nasib baik masa tu..sbb nya ada 3 pasangan je yang datang t'masukla kami buat test..so cepatla No Giliran d panggil...hihi


just share.. :)
dah dahhh...

Rabu, 26 September 2012

Langkah KeDua..

PART 1,

Assalamualaikum....

Apa khabar uols...harapnye sihat-sihat belaka la ek..ok entry kali ini nak cete pasal langkah kedua..langkah kedua?? bukan baby-baby yang nak belajar melangkah tu ek jangan salah...hehe okey Smalam saya and MrH pgi klinik buat appointment untuk buat ujian test HIV..hah nila langkah kedua yang saya maksudkan langkah pertama dah setel..pergi kursus khawin. hah untuk makluman pakcik,mcik,abg,akk,adik-adik dll 
mulai bulan 10/2012 result ujian kite boleh dapat seBULAN dari tarikh test..ni setahu saya la,sebab  smlm pergi dua klinik result memang kena tunggu sebulan...so kepada bakal-bakal pergila buat ujian awal-awal ek..

Ktorg kena hari rabu..so terpaksala saya tukar cuti nanti
ada lagi info...lupa nak habaq klinik yang saya pgi ni hanya buat ujian pada hari-hari t'tentu sahaja..satu lagi klinik yang saya pgi dia buat hari-hari ( tp pada waktu b'kerja sahaja) tapi maksimum 10org sehari..klinik-klinik lain tak pasti pulak... :) Ada lagi...info ini tuk area SELANGOR yea luar dari kwsan selangor saya kurang pasti pulak..



just info... :)


Isnin, 17 September 2012

Raya kami 2012

Assalamualaikum.. :)


  Lama sungguh aku b'rehat dari mengupdate blog yang tak seberapa ini..dan entry kali pn ni just nak kongsi kenangan time raya walaupun bulan syawal dah berakhir tp tak salah kan kite share..hihi...Raya tahun ni Best sangat-sangat sebab tahun ni sambut raya kat kampung..Yela kan 4tahun tak balik raya kat kampung..So excited giler-giler.. :)


Plan tak menjadi..

Masa balik kmpg bulan5 hari itu..ktorg adik-b'adik dah plan tahun ni tema colour kelabu..tp plan tak menjadi time raya smua colour warna warni..haha fmily akk saya no2 je mengikut perancangan awal warna kelabu,, :) yang lain smua kelaut..fmily akk no1 tema pink,adik merah,adik sorg lg hitam..and sya BIRU gitu..haha
taRRRaaaa...hihi

24jam...

lokasi pertama NIlai3..frst time shopping kain langsir,,al-maklumla tak pernah s'umur hidup aku shopping kain langsir so tak tahu murah ke mahal..bak kta p.ramlee hentam saja la labu..janji ada..oleh sebab dah last2 minit so aku ambik servis pilih-ukur-jahit pada hari yang sama jgk..
adik jdi model kain langsir..hehe

Lokasi kedua..KL... Oleh sebab tempahan kain langsir siap petang so ktorg pn OTW pgi KL nk cari baju raya plak..mak aiii smggu nk raya kl jgn ckp sesak giler,,org cam semut, dalam sesak tu sempat jgkla cari bju raya tuk mak and adik-adik..nk cari baju raya untuk kite skali tp tak sempat t'kejar-kajer nk pgi nilai balik ambik tempahan kain langsir..cam biasa la b'buka puasa dalam kete la jawabnya...sampai kat uma pukul8lbh t'kejar-kejar solat tarawih plak.


OTW Balik kampung...

Malam sebelum nk flight blik kmpg...ktorg pgi Jalan TAR lg kiranya shopping lastla..cari baju raya kite plak..hihi..
taraaa..
flight kul7pgi 17aug..kul2pgi dah otw gerak ke LCCT..takut sesak, smpi jer memang dah sesak pn..setel scan dan timbang barang dalam kul5pgi...makan sahur roti+air mineral jer terus solat subuh kt surau LLct ingatkan kt luar je sesak rupanya kat sarau pun sesak..pengalaman2.. :)

Sampai kmpg dalam kul5 singgah kt bazar ramadhan Lahad Datu beli makan buat bekal tuk buka puasa..pusing punya pusing cari makanan yg sedap-sedap t'jumpa makanan ni
ni agar-agar laut kilau..
sedap-sedap belaka..haha

Rayaaa...

Biasa pgi2 raya mak n akk2 sy sebuk kt dapur..kite plak bru nk t'hegih-hegih bangun mndi and pgi masjid.. blik dri msjid memang menjadi rutin tiap kali raya b'salaman,mntk maaf of cz pada mak dl..and ppagi raya memang tak sah kalau mata tak nangis..sedihhhh!!..

Lepas tu, makan,makan, and makan jerla kje..raya pertama dok kt uma jer jadi pelayan tetamu,basuh pinggan dll.. 
juadah yang sedap-sedap..

Masa tuk snap-snap pic raya..ingat nak snap gambar keluarga tp kaum Adam ktorg smua dah sebuk pgi b'raya..tggalla kaum-kaum Hawa..

Raya keDua...

Pagi raya kedua kje aku cam biasa la bangun lambat..bangun jer adik ajak pergi b'raya tp time tu kemalasan sangat-sangatla mengusai diri..adik pujuk juga last-last ikut jugaklaa bila lagi kan nak pergi b'raya..raya setahun sekali jer..

Adik yang ajak so of cz la pgi b'raya kat rumah member2 dia tp dapat pgi 1 rumah ...lepas tu pgi rumah member2 akk dia sampaila ke petang..tersasar lagi dari plan asal..haha..adik pun flow jer..
with my best fren..

thanks sangat-sangat pada empunya kete -kwn adik.(ank panah >>). sbb flow ktorg pgi b'raya and jadi pelakon yang t'baik..hahaha

Thanks for Reading.. :)














Rabu, 25 Julai 2012

si Gadis Novel

Assalamualaikum..

Alhamdulillah,,Sedar tak sedar dah nak masuk seminggu kita menjalani ibadah puasa..begitu pantas masa berlalu dan dalam masa itu jugakla secara langsung jadual harianku berubah biasa la, kalau selalu tiap tengah hari je makan dan begitu jgk dengan subuh kalau sebelum ini aku bangun solat subuh je tp bln puasa ni kena bangun makan sahur dan solat subuh..perubahan-perubahan..

Oleh sebab perubahan ini jugakla aku mula berjinak-jinak dengan NOVEL. Daripada membuang masa dengan tido (time cuti) lebih elok mengisi masa dengan membaca novel btl tak? tp yang sesungguhnya aku bukanla peminat tegar novel dan aku juga tidak akan mghabiskn duit semata-mata mahu membeli novel keluaran terbaru..novel-novel yang aku baca hanya pinjaman semata-mata,dh nmpk tak kedekutnya,,haha


Thanks Perpustakaan Kuala Lumpur coz telah meminjamkan aku novel-novelmu..tp yg buat tak tahan punya kedekut kad ahli PKL pinjam ngan MrH..nk buat kad ahli sendiri pun b'kira padahal daftar jadi ahli jst bayar rm10.00 je..haha,,,Gambar yang buruk ni snap time nk balik dh dan tuk pengetahuan u all cehh!! time ni jgk aku bru lepas intview(tpt rahsia) abis je intview terus menghabiskn masa kat PKL..hihi 


Bacaan bermula dengan novel SETEGUH CINTA penulis Durrah Fatiha,niat memang nak pinjam sebuah buku je takut tak habis baca al maklumla hamba ni kan wanita b'kerjaya(yeala sgt) mana ada masa nk m'baca2 ni..lagi satu pantang tengok buku mesti mata layu nk tido..dh lama tinggal sekolah cam ni keadaannya ...tapi dalam kemalasanku,ketidaktentuan masa ku novel ini habis jugak aku khatam slama 3hari  3malam..hehe..terer kan..ceritanya bagi aku urm Ok..kpala hotak blh layan..


Sinopsis
Mahligai bahagia yang diimpikan Nurin bertukar menjadi igauan apabila tunangnya, Hadi mengalami kemalangan. Akibat lumpuh, Hadi terpaksa melepaskan Nurin agar tidak melangkah ke gerbang pekahwinan dalam derita. Namun, demi kasih terhadap Nurin, dia menyarankan gadis itu mengahwini sahabatnya, Adli. Kerana sayangkan Hadi, Nurin terpaksa akur meskipun dengan berat hati.
Perkahwinan yang terbina bukan atas dasar kasih itu mengakibatkan pasangan muda itu sering berkrisis. Kesabaran Nurin semakin teruji apabila Adli berhenti kerja dan menjadi 'house husband'. Untuk mengelakkan rumah tangga berantakan, Adli mengambil keputusan untuk menerima jawatan di Cape Town, Afrika Selatan.
Perpisahan itu mula menggamit kesunyian di hati Nurin. Kejauhan mula menggamit kerinduan. Rasa sayang mula singgah di hati. Akhirnya, dia tunduk dengan desakan naluri cinta yang mula menjalar di sanubari. Dia mesti menjejaki Adli untuk menyulam kasih yang hampir terlerai. Biarlah dia beralah demi menyelamatkan perkahwinan ini.
Namun, bersediakah Nurin menerima kenyataan andai Adli tidak punyai perasaan sepertinya?


Smalam,pergi pulangkan novel Seteguh Cinta dan yang paling best MrH (empunya kad PKL) bagi kite pinjam dua buah buku..apelagi sesampi je di PKL tak toleh kiri kanan terus cari rak bahagia novel..mencari novel yg best2 and jiwang2..sambil itu bersantai dulu menikmati panorama dataran merdeka hampir-hampir terlelap pn ada time ni..huhu

 snap lagiii...
  


Dua buah novel yang telah d'tilik dan diamati sinopsis nya tuk di pinjam..jeng3x...novel JIKA BENAR CINTA hasil tulisan  Lynn Dayana...novel ni masih dalam proses pembacaan,malam tadi sambung ke subuh lepas sampai ke bab15...jom layan 
Sinopsis
Mengisahkan seorang gadis yang sentiasa malang bila bercinta dengan jejaka yang berjaya mencuit hatinya. Namun, sejak terpandang senyuman manis Airy, hatinya bermukim di laman rindu. Ada debar membara di dada. Dia sendiri tidak tahu kuasa mana yang sudah menyampuk dirinya. Siang terpandang-pandang dan malam terbayang. Asyi terkenang-kenang.

Gila! Memang benar, cinta boleh membuatkan manusia jadi gila. Jatuh cinta juga umpama jiwa yang dimahkotakan. Semuanya indah belaka. Tetapi... sanggupkah dia menjadikan kebahagiaan hatinya satu taruhan lagi? Dia sendiri tidak pasti. Mampukah dia bertahan sekali lagi jika hatinya dilukai? Dia tidak tahu. Menyemai kasih tanpa benih di ladang dan tidak bertanah umpama mencari air yang tidak bergaram di tengah lautan.



Novel yang kedua..penulisnya Anis Ayyuni judul SERIBU KALI SAYANG, novel ni tak baca lagi..kena habiskn satu-satu bru dapat penghayatan btl tak?..hihi


Sinopsis
SUDAH ditakdirkan sejak lahir, Nur Qazrina atau Abby ditinggal ayahnya. Bagi Abby, tanpa kehadiran lelaki itu hatinya tetap bahagia. Menginjak usia remaja, ungkitan Kak Lisa yang dialah punca perceraian ibu dan bapa mereka, sangat membebankan jiwa. Kakaknya juga sering mempamer reaksi tidak menyenangi kehadirannya di rumah.

Daripada teman Kak Lisa yang silih berganti, kehadiran Syed Nadjmil Faiz dilihat oleh Abby sebagai calon suami yang terbaik untuk kakaknya. Sikapnya yang bertanggungjawab dan melindungi sesekali membuatkan Abby digoda perasaan. Namun mujurlah dia segera mengingatkan diri bahawa bakal abang ipar masakan boleh dijadikan teman sendiri.

Hasrat meminang yang disuarakan oleh Syed Nadjmil Faiz menimbulkan konflik. Bagi Abby, hasrat itu jatuh di tempat yang salah kerana bercinta dengan kakak, mengapa pula yang dipinang adiknya? Sudah hilang pertimbangan akal barangkali, maka Syed Nadjmil Faiz memilihnya dan bukan Kak Lisa.

Bagi Syed Nadjmil Faiz, berkawan bukan ertinya berkasih. Sekian lama mengenali si kakak, hatinya tidak pernah disapa rasa cinta. Tetapi pertama kali bertemu Abby, perasaannya digoda rindu. Meskipun sangat mengharap agar salam kasihnya bersambut, dia sedar Abby berhak menolak.

Kebencian Kak Lisa terhadap Abby bagaikan tidak bernoktah. Abby terjebak dalam dilema. Bagaimana kemelut ini hendak dirungkai? 

Sekian, Thanks for Reading.. :)
sory andai t'salah taip..hihi